Isnin, 21 November 2016

Ulasan Buku: Kanvas by Muharikah

Buku Kanvas tulisan Muharikah dah lama ada dalam wishlist. Dari awal tahun lagi.

Alhamdulillah, akhirnya pada tanggal 17 November 2016, Kanvas berada dalam genggaman saya. Yeay!!😻😻

Kanvas bukanlah novel. Ia adalah "himpunan 100 kata dan cerita inspirasi" dari penulisnya Dr. Muharikah.

For those who feel down,
For those who feel lost,
Kanvas is the right book for you.

Sepertimana saya nyatakan tadi, Kanvas bukan novel. Jadi isinya lebih " straight to the point". Boleh habis baca in no time.

Tapi nasihat saya, baca lah perlahan- lahan. Ambil masa untuk faham dan hadam isi kandungannya. Seterusnya, cuba aplikasi dalam hidup sehari- hari. InshaaAllah, ketenangan akan hadir dalam hati dan hidupmu. Ecewahh..🤓🤓

Apa yang penting?
Kerjasama!!! kata Wonderpets😂😂

Yang penting ikhlas. Ikhlas untuk belajar, menimba ilmu, berubah dan istiqomah.

Don't just open your eyes and mind, what's more important is open your 💟.

And, as usual, my choice of book, suits me well. I lurrve it. Two thumbs up👍👍.

Ai belanja bukan satu tapi dua pages kat uollss.

Hope you like it😉😉


Ahad, 20 November 2016

Let's Plan Our Future

Saya seorang #PlannerLovers. Setiap tahun memang saya akan jadi "planner hunter". Because I love to plan. Terutama sekali, bab CUTI *😁😁*

Planner juga penting untuk saya catatkan setiap aktiviti bulanan dan tahunan seperti meeting, kursus dan sebagainya. Saya kena catat semua supaya senang nanti nak rujuk balik. Maklumlah, walau muka maintain comel tapi ahkak dah berusia. Penyakit lupa tu pakej la dengan peningkatan usia. 😎😎

Bermula tahun lepas, saya berjinak- jinak menjadi " Planner Seller". Alaa, kecil- kecilan je pun. Nak cuba belajar bisnes. Dan Alhamdulillah, saya berjaya jual semua stok Planner yang saya ada * 😁senyum sampai telinga*. Ada permintaan lebih lagi. Tapi, terpaksa mengecewakan mereka sebab stok dah habis. Huhu..

Mula daripada situ, saya pun berangan lah nak buat Planner sendiri. Saya mulalah sibuk fikir ciri- ciri Planner yang saya nak. Saya catat semuanya dalam buku nota. Takut lupa you..

Antara ciri-ciri yang saya nak ada dalam Planner saya ialah Kalendar Hijriah, Jadual Mutabaah Amal harian, Jadual Mutabaah Amal untuk Ramadan, Things To Do, Important Reminder ,mini Kalendar, sticker dan penanda buku. Wahh..berangan. hehe..

Hari berlalu, bulan berganti.

Tanpa disangka, banyak ujian melanda sepanjang tahun.

Jadi, plan nak buat Planner sendiri untuk tahun depan tidak kesampaian.

Akhirnya, saya cari sajalah Planner yang dah ada di pasaran. Huhu..

Dan, jumpalah satu Planner ni. Comel sangat.

And guess what? Isinya hampir sama dengan ciri- ciri yang saya mahukan. Suka, suka, suka.

Alhamdulillah Ya Syakur. Terima kasih Ya Razzaq, yang memberi rezeki kepada saya. Sesungguhnya aturan Dia adalah yang terbaik.

Saya terus grab Planner ni sebelum habis. And... good news is, saya beli lebih!!
Kalau nak memiliki Planner comel ni boleh roger saya , Fiza@011 17933520.

Itu je untuk kali ni..
Saya Fiza, and I'm checking out. Chiaoo..
( Tiru Chef Sherson 5 Rencah 5 Rasa 😂😂hehe)


Jumaat, 30 September 2016

Jemaah Kehormat Amal Till Jannah (JK ATJ)

Assalamualaikum wbt.

Bercerita tentang support group. Saya ada dua group support yang superb. Dua group ni sangat aktif kat WhatsApp la.

Satu, group untuk ahli Jemaah Amal Till Jannah ( JK ATJ). Saya join group ni sebab tertarik dengan program infaq Istiqomah yang baru dilancarkan. Mereka mencari 500 Jemaah untuk bersama - sama istiqomah infaq secara bulanan untuk pelbagai tabung untuk membantu mereka yang memerlukan.

Jadi, saya pun mendaftar tanpa expect ada apa - apa keistimewaan. Dijemput untuk join group WhatsApp khas untuk para Jemaah berdaftar.

Tapi, masyaAllah, saya agak terkejut bila berada dalam group ni. Sangat aktif bukan setakat kutip derma bantu orang susah je. Sangat banyak perkongsian bermanfaat dalam group ni. Ahli - ahli nya pun bukan calang- calang. 

Macam-macam perkongsian ada. Dari bab muamalat sampai bab munakahat diorang cover. Siap support bisnes para Jemaah lagi. Sama-sama membantu meningkatkan ekonomi ummah. Macam-macam idea pulak tu. Semua dikongsi bersama. Sama-sama mengejar akhirat, tanpa melupakan keperluan dunia.

Syukur sangat saya jumpa dengan group ni. InshaaAllah, ahli Jemaah saling ingat- mengingati adalah satu sama lain.

Semoga JK ATJ akan terus diberi kekuatan oleh Allah SWT untuk meneruskan perjuangan membantu dan menyatukan ummah. Amin Ya Mujib.

Untuk support group yang kedua, saya cerita next post ye.๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Info tentang JK ATJ ni saya dah share dalam post sebelum ni. Boleh klik di sini

** Pendaftaran untuk kelas online bina blog dibuka setiap hari.
** Pendaftaran untuk kelas Offline di JB pada 7 Oktober 2016 juga masih di buka.
** Pendaftaran untuk JK ATJ juga masih terbuka.

Feel free to contact me ok๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Khamis, 29 September 2016

Support Groups

Assalamualaikum wbt.

Salah seorang yang suka buat kerja separuh- separuh adalah saya. Emosi saya sangat mudah terganggu. Buat apa - apa mesti separuh jalan. Haila..

Walau bagaimana pun, saya tetap tak akan give up untuk berubah. Usaha tangga kejayaan. Dan Allah tengok usaha, bukan hasil. Itu jelah pegangan saya sekarang ni. InshaaAllah, untuk masa akan datang juga.
Jadi, untuk melaksanakan misi saya untuk "Retire young, Retire rich", dengan emosi yang selalu ups and downs ni, I need a support group.

Alhamdulillah, saya ada dua group support yang cukup aktif. Saya je yang tak aktif. Saya jadi silent reader. Tapi, semua perkongsian mereka, saya baca dan save kat kepala dan hati. Yang mana boleh praktik terus, saya buat. Contohnya macam menulis ni lah.

Ada satu persepsi salah yang saya buat. Contohnya, bila up status kat fb, nak like banyak. Tapi, up status pun sekali tak sekala. Game kat fb tak macam tu. So, saya belajar lagi dan temui formula nya. Dah tahu, kenalah buat kan? Baru boleh tengok kesannya macam mana. Alhamdulillah, result nya memang tak mengecewakan. 

Blog ni pun jarang- jarang sekali update. Pastu mulala nak frust bila viewer dan followers tak ramai. Ni pun kena menuntut ilmu juga. Dah ada ilmu, jangan peram. Sudahnya tak jadi apa juga. Ni, #notetoself. 

Tapi, elok untuk semua orang sebenarnya. Yang mana baik, ambil lah,jadikan tauladan. Yang mana tak sesuai tu jadi kan sempadan. 

Dan bagi saya, mengeluarkan sebahagian modal untuk dapat satu ilmu tu adalah berbaloi. Mungkin tak akan dapat balik modal tu terus, mungkin akan mengambil masa yang lama. Keywords dia, jangan cepat give up. Cuba dan cuba lagi. Walaupun dah banyak kali hanyut dan tenggelam. And, one day, you will see the results and you will be thankful because you never give up.

Yang pasti #niat kena betul disusuli dengan #doa, #tawakal, #usaha. InshaaAllah, kejayaan akan mengiringi mu. Kalau tak di dunia, nanti kan saja rewards nya di akhirat kelak. Wallahu'alam.

*notakaki
...nak like banyak kat fb, ada rahsianya. Kalau nak tahu boleh pm ye๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰
...kalau nak belajar menulis secara consistent dan bersistem pun ada caranya๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰. Pm je ye..

Penjawat awam beruniform

Assalamualaikum wbt.

Saya seorang wanita berkerjaya. Kerja Gomen, beruniform lagi. Tak pernah ada dalam senarai cita- cita saya masa sekolah dulu. Tak pernah terlintas pun. Dalam senarai saya, hanyalah 1. Engineer, 2. Lecturer, 3. Businesswoman. 

Tapi takdir Allah lebih hebat. Saya gagal dalam mengejar impian menggenggam segulung ijazah sekaligus menguburkan cita- cita untuk bergelar seorang jurutera. 

Akhirnya, selepas dua tahun hidup menganggur, saya diterima untuk menjawat jawatan sebagai penjawat awam beruniform. Tapi, ada suatu janji antara saya dan diri saya. Ini hanyalah sementara. Ini hanyalah batu loncatan untuk aku mara ke peringkat seterusnya. Untuk aku terus mengejar impian aku. Itu janji saya sebelum saya menjejak kaki ke akademi latihan. 

Selepas menjalani kursus induksi dengan jayanya, saya memulakan kerjaya saya nun jauh di utara negeri Sarawak. Satu benda yang seronok bila anda adalah seorang penjawat awam beruniform, kereta pun akan berhenti untuk bagi laluan pada anda untuk melintas jalan. Persepsi orang pun akan jadi lain. Mereka akan lebih mesra dan ramah dengan anda. Kalau gi shopping, silap- silap dapat free gift. Kalau nak tukar barang, kalau tak puas hati dengan barang tu, senang - senang je dapat tukar. Ini berlaku pada saya. Malah, kalau lalu kat mana - mana roadblock pun, mudah je terlepas. Pakcik polis siap senyum, angkat tangan lagi. Hehe. Begitu kuatnya pengaruh sepasang uniform.

Tapi, itulah yang bahayanya. Kerana sepasang uniform juga, akidah kita boleh terpesong tanpa kita sedari. Kita akan berharap pada sepasang uniform tu instead of Allah. Seolah-olah uniform itulah yang akan membantu dan menyelamatkan kita dari masalah dan musibah. Nauzubillahi min zalik. 

Saya tak kata semua pegawai beruniform ni macam tu. Tapi hakikat ini berlaku tanpa sedar.

Saya bangga dengan pekerjaan saya sekarang. Saya sangat bersyukur Allah memberi rezeki kepada saya melalui pekerjaan ini. Terlalu banyak pengalaman berharga yang saya lalui sepanjang menjawat jawatan sekarang. 

Namun, saya ada impian lain yang ingin saya kejar. Ada tanggungjawab yang harus dilaksanakan. Dan harapan saya, semoga Allah akan mempermudahkan jalan untuk saya. Amin Ya Mujib.

*Nak tahu apa impian saya? Nantikan sambungannya ye๐Ÿ˜๐Ÿ˜
*Pendaftaran untuk kelas blog online sentiasa dibuka. Nak belajar bina blog secara santai dan sempoi, boleh hubungi saya. InshaaAllah, saya bantu.
* Kelas blog Offline pun ada juga. Akan diadakan di Johor Bharu pada 7 October 2016 ni. Kalau berminat boleh daftar dengan saya.
* Kalau nak join infaq Istiqomah bulanan boleh join Jemaah Kehormat Amal Till Jannah. Hanya RM40 sebulan. Pun boleh hubungi saya, InshaaAllah saya bantu.

#ByYoursTruly
#FizaAzizStation
#IWantToBeAWriter
#WAHMToBe

Khamis, 1 September 2016

Sembang petang

Assalamualaikum wbt.

Sejak awal Ogos lalu, saya dah kembali bekerja secara shif. Nak buat macam mana, dah memang bidang tugasnya begitu. Terima jelah.

New routine, maksudnya jadual hidup turut berubah. Tiada lagi istilah hari minggu. Yang ada hanya off day. Dah lebih 10 tahun kerja, sepatutnya dah biasa. Yang luar biasa, dulu si kecik Ilham akan menangis dan tidak faham kenapa mummy selalu tiada namun kini Ilham dah sekolah. Bila cakap, mummy kena kerja sayang. Dia faham walau kadangkala nampak kecewa. Alah, sekejap je..Bila dah jumpa kawan, Dia pun lupa dah kat mummy dia ni. Haila..๐Ÿ˜‚

Tapi seronok sebenarnya. Sebab hari weekdays, semua pergi kerja dan sekolah, takde orang nak kacau. Less distraction. So, lebih mudah nak fokus pada kerja.

And one more thing, I' ve more time to read!! Sukaaa.. bolehlah nak menghabiskan buku yang sebakul tu. Lama tinggal, alasan, penat. Kononnya..hehe.

So, dalam duk godek bakul buku tu, jumpala buku ni. Dah lama ambil dari rumah kat Pasir Puteh, tapi tak baca- baca. ๐Ÿ˜ฅ



Belek punya belek, jumpala kata- kata Tok Guru tentang blogger.

" Blogger ni ada yang berwatak semut yang hanya pergi ke tempat yang manis. Ada yang berwatak lalat yang pergi ke tempat manis dan juga tempat busuk. Ini kerana Blogger pun manusia yang punya nafsu. Nafsu ni tidak boleh dikaji di makmal dan tidak boleh dilihat dengan mata. Oleh yang demikian, menjadi tanggungjawab Blogger dan juga kita mengawal nafsu biar selari dengan ajaran Allah SWT.."
** Majlis melancarkan Facebook Rasmi Nik Abdul Aziz bin Nik Mat di Perdana Resort pada 6 February 2010.

Deep kan?
Sebagai blogger atau penulis, kita bertanggungjawab atas setiap tulisan kita. So, tulislah yang baik- baik yang mampu memberi manfaat untuk orang lain, menggembirakan hati yang walang, yang mampu membangkitkan semangat yang hilang dan menginspirasikan jiwa yang lemah.

Tulis dari hati,
Dengan restu dari Ilahi,
InshaaAllah akan diberkati.
** Sharing kan caring *wink*

Sabtu, 27 Ogos 2016

Kelas Offline Bina Blog Bisnes

Assalamualaikum wbt.
Lama tak update pasal ABDR kan?
Kebetulan sangat. Sifu saya dah update tentang beberapa kelas offline yang akan diadakan pada bulan September nanti.

Ni kelas offline tau. So, nanti belajar bukan setakat coaching one to one tapi face to face lagi. Lagi sedang nak faham dan nak hadam.

Objektif kelas offline ni, at the end of the class, setiap pelajar dah pun berjaya mempunyai satu blog personal untuk mengembangkan lagi biz mereka di samping mengasah bakat menulis. Interesting kan?

Saya sendiri pun kalau ada peluang nak juga join kelas offline ni. Lagi senang sebenarnya. Sebab kita akan lebih fokus untuk menyiapkan tugasan dan tak ada gangguan. Kerja pun cepat je selesai.

So, tunggu apa lagi. Jom daftar sekarang sebelum kuota penuh๐Ÿ˜†

Info tentang kelas online seperti dibawah ye๐Ÿ‘‡




* Venue untuk kelas di Johor Bharu saya akan update nanti ye. Sifu belum confirm lagi.๐Ÿ˜Š

Untuk pertanyaan dan pendaftaran boleh WhatsApp Fiza: 011 17933520.



Jemaah Kehormat Amal Till Jannah

Assalamualaikum wbt.

Rindunya nak menulis. Lama tinggal. Tuan rumah selalu "hanyut". ๐Ÿ˜Š

Tapi, walau apapun berlaku, minat yang satu ni tak akan ditinggalkan. InshaaAllah akan tetap diteruskan sehingga Allah mentakdirkan sesuatu yang lain.

Alang- alang mood tengah rajin ni nak war- warkan satu perkara. Tentang program terbaru Amal Till Jannah (ATJ). Baru- baru ni ATJ ada melancarkan Program Khas Istiqomah Untuk Jemaah Kehormat ATJ. Maka, pihak ATJ mengalu- alukan anda semua untuk mendaftar sebagai Ahli Jemaah Kehormat ATJ. InshaaAllah, kami nak cukupkan kuota seramai 500 orang ahli. Last saya check, ahli JK ATJ dah pun mencecah 250 orang.

Bagaimana program ini dijalankan?
Begini caranya ๐Ÿ‘‡:

ASSALAMUALAIKUM *MUSLIMIN DAN MUSLIMAT* SAHABAT DUNIA DAN AKHIRAT
*SALAM PERJUANGAN UNTUK MEREBUT REDHA ALLAH*

DENGAN NAMA ALLAH DAN LAFAZ *BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM*
PIHAK *AMAL TILL JANNAH* AKAN MELANCARKAN
*PROGRAM KHAS ISTIQOMAH BUAT JEMAAT KEHORMAT ATJ*

UNTUK MENJAYAKAN PROJEK AMAL SECARA ISTIQOMAH SEPERTI DISENARAIKAN; *AMAL TILL JANNAH* MENJEMPUT  *500 AHLI JEMAAH  YANG PERTAMA UNTUK BERDAFTAR SEBAGAI AHLI JEMAAH KEHORMAT ATJ*.

Berikut adalah *SKIM AMANAH AKHIRAT*

 *SEMUA PROGRAM AKAN DILAKSANAKAN SECARA ISTIQOMAH SETIAP BULAN*

OBJEKTIF PROGRAM:
*1 INDIVIDU 1 TABUNG ATJ*
*JEMAAH KEHORMAT YG BERDAFTAR bolehlah  secara *ISTIQOMAH MENABUNG /SEDEKAH/INFAQ HANYA *MINIMUM RM40 BULANAN UNTUK *PROGRAM AMAL BERIKUT*;


๐ŸŒบ *SEDEKAH JUMAAT SETIAP MINGGU*

๐ŸŒบ *TAHLIL ARWAH KHAS UTK IBU BAPA / PASANGAN/KERABAT AHLI YG TELAH MENINGGAL DUNIA SETIAP MINGGU*

๐ŸŒบ *WAKAF 1 KERUSI RODA SETIAP BULAN*

๐ŸŒบ  *TAJAAN UMRAH SEORANG JEMAAH ASNAF SETIAP BULAN*

๐ŸŒบ  *BAYARAN BIL AIR DAN LETRIK  1 MASJID, 1 RUMAH ANAK YATIM,1 MAAHAD TAHFIZ,1 KELUARGA ASNAF TERPILIH SETIAP BULAN*

๐ŸŒบ *BEKALAN KEPERLUAN MAKANAN KE 1 MAAHAD TAHFIZ, 1 RUMAH ANAK YATIM,1 KELURGA ASNAF DAN OKU TERPILIH SETIAP BULAN*

๐ŸŒบ *BEKALAN 500 BOTOL AIR MINERAL KE PUSAT TAHFIZ TERPILIH SETIAP BULAN*

๐ŸŒบ *WAKAF BUKU AGAMA SETIAP BULAN*

๐ŸŒบ *TABUNG KEBAJIKAN KEMANUSIAAN*

๐ŸŒบ *TABUNG KHAIRAT KEMATIAN AHLI KELUARGA JEMAAH ATJ*

--------------------
*10 PROGRAM LENGKAP INI HANYA DENGAN INFAQ RM40 SECARA ISTIQOMAH BULANAN*
--------------------

*PENDAFTARAN* UNTUK MEREKA YG BERHAJAT MENYERTAI *PROGRAM ISTIQOMAH ATJ* BOLEHLAH KLIK DI LINK SEPERTI BERIKUT;

form online untuk Maklumat Ahli ATJ di
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcX_w6OIwJjDNf0drVtF6vlziRXQ4AhY93pOjPXaaG4IBEyA/viewform?c=0&w=1

*maklumat JEMAAH KEHORMAT adalah RAHSIA dan takkan didedahkan kepada mana2 pihak*

Boleh juga *wassap* taipkan *DAFTAR  AK  ATJ* hantar kepada *admin* seperti dibawah;

๐Ÿ‘‰Admin Muslimin: *Mohd Khairudin* *016 6615672*

๐Ÿ‘‰Admin Muslimat: *Syazwani Jannah* *012 9284284*

ATJ juga menyediakan satu ruang dan ingin mengajak saudara2 *MUSLIMIN DAN MUSLIMAT* sekalian untuk terus *ISTIQAMAH dalam mengerjakan AMAL SOLEH..dan sememangnya *AMALAN BERSEDEKAH adalah amalan yang amat disukai oleh RASULULLAH S.A.W*

๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š
SALAM UKHWAH FILLAH
*PN ROSYA YUNUS*
11 OGOS 2016

Dah jelas kan? Apa tunggu lagi? Jom daftar bersama.
Saya dahh..๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡
Anda???

Selasa, 24 Mei 2016

Clever Girl Malaysia Yang Pertama

Assalamualaikum wbt.

Good morning everyone..

Akhirnya, berakhir sudah pertandingan Clever Girl Malaysia terbitan TV3.
Sekalung tahniah kepada Clever Girl Pertama Malaysia, Fatin Nuraisya, mek Klate. Huh, bangga jap. Maklumlah, ambo pun mek klate jugok. Hehe.




Masa episod pertama, saya kurang berpuas hati dengan format pertandingan ni. Rasanya konsep begini lebih sesuai jika di letak nama Lucky Girl. Sebab ia bergantung juga kepada kepantasan peserta menekan buzzer. Siapa cepat, dia dapat. Jadi, walaupun tahu jawapannya, kalau lambat menekan buzzer, melepaslah.

Tapi, ada dua perkara yang saya suka tentang Clever Girl ni.

Pertama, soalan-soalan yang dikemukakan mengimbau kembali zaman sekolah dulu. Tetiba teringat tentang sejarah, tentang formula matematik dan fizik yang dah lama dilupakan. Rindu pulak bila teringat. Rasa macam best pula bila dapat refresh balik apa yang pernah belajar dulu. Di samping itu juga, dapat tambah ilmu baru. Yelah, bukan kita tahu semua pun kan. At least, bila tengok rancangan ni banyak lah yang kita belajar.

Tapi paling syok bila saya dapat teka jawapan yang betul. Haha, Clever Girl juga I ni. (masuk mood perasan jap, hihi).

Kedua, kedua-dua finalist pernah terkeluar, lepas tu masuk balik, terus dapat ke pentas akhir. Tulah, rezeki namanya. Dan rezeki tak pernah salah alamat. Dan semangat juang serta tidak putus asa mereka membawa mereka ke final. Both girls are strong girl, very competitive in their own way. Congratulations to the both of them.

Sabtu, 21 Mei 2016

Tips Menangani Bos Cerewet

Assalamualaikum wbt.

Hari Jumaat beberapa minggu lepas, saya menonton rancangan Al-Hidayah. Episod kali ni menceritakan tentang Mashitah, hairstylist anak Firaun dan bosnya, Firaun. Semua pun tahu kan pasal  bagaimana Mashitah dan familynya dibunuh dengan kejam kerana beriman kepada Allah dan bukannya kepada Firaun. Dan syurgalah balasannya. 

Ustazah Fatimah Syarha ada bagi tips untuk kita sentiasa positif dan tenang semasa bekerja kalau kita ada bos yang agak cerewet Antaranya:

  • Sejahat-jahat bos kita, takkan dapat dibandingkan dengan bos Mashitah, Firaun. Jadi, bersyukurlah.:-) 


  • Hidup ni penuh ujian. Jadi, kita tak boleh nak expect bos akan sentiasa memuji kerja kita, rakan-rakan sekerja akan sentiasa bagi kerjasama yang baik kepada kita. Jangan emo dulu. Chillaxx.. Kena ingat, ni ujian. Hidup tak selalu indah beb. Tu kenyataan. 


  • Kalau bos selalu marah dan cari pasal dengan kita, pandanglah dia dengan rasa kasihan. Sebab harga dirinya rendah dan dia sebenarnya perlukan perhatian dan nak diri dia diterima seadanya. 


  • Kita pun kenalah berusaha lebih supaya kita ni up to their expectation. Supaya bos rasa yang dia boleh meletakkan sepenuh kepercayaan kepada kita. 


  • Last but not least, perbaikilah komunikasi kita dengan bos kita. Guna kata-kata yang baik untuk lembutkan hati bos. Tapi AWAS, jangan sampai masuk kategori bodek. Hehe.. Nanti lain pulak ceritanya. 

Semoga bermanfaat. Apapun, stay positive okay *senyum manis tutup mata*

>> Nak naikkan likes kat FB korang tak? 

>> Nak belajar bina blog bisnes?

>> Nak ebook panduan untuk biz online dan Bekerja Di Rumah?

Whatsapps Fiza : 011 17033520

Khamis, 19 Mei 2016

Working At Home Mom


Cita-citaku sejak dua tahun lalu.
Hati sudah tawar "nak kerja dengan orang".  Banyak sangat "politiknya".

Habis tu, takkan nak bercita-cita je kot. Make a move laa. 

Lalu, jari-jemari mula menaip diruangan enjin carian Encik Google yang semestinya banyak membantu. Satu persatu ku belek, ku telek dan fahamkan tentang konsep Bekerja Di Rumah. Oh, rupanya dah ramai dah golongan ibu-ibu yang bekerja dari rumah je atau lebih dikenali dengan WAHM- Working At Home Mom. 

Aku baca kisah mereka, pengalaman pahit manis mereka. Rupanya bukan senang juga nak jadi WAHM ni. Kalau tak ada kesabaran dan semangat juang yang jitu memang confirm tersungkur.

Tapiii...TAK MUSTAHIL. Itu kata kuncinya.

Aku search lagi. Baca lebih banyak kisah kejayaan (kisah kejayaan-positif) para ibu hebat yang bergelar WAHM ni. Seronok baca cerita diorang. Bersemangat nak jadi macam diorang. 

Akhirnya, Allah menemukan aku dengan Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Terus terpaku kejap mata kat skrin laptop. Macam tak percaya.

Akhirnya, inilah peluang yang aku cari selama ini. Menimba ILMU untuk menjadi seorang WAHM yang berjaya. 

Aku kaji setiap sudut, apa ABDR ni? Bagaimana ABDR ni boleh bantu aku? Aku baca satu-persatu.

Ohh..Kelas bina blog rupanya. Belajar online jer? Cantikkk...

Kebetulannya, dah bertahun aku cuba bina blog sendiri tapi tak reti. Tak ada orang nak ajar.

Ramai juga yang join ABDR ni. Rata-rata ahli ABDR ni macam aku lah. Nak sangat jadi WAHM. Suri rumah yang nak belajar cari side income pun ramai. Bolehlah bertukar pendapat dan share experience.

Eh? Ada ebook. Dapat bonus kalau join kelas blog. Download je. Memang senang. Ebook ni semua menarik. Ada ebook panduan bagaimana nak urus masa antara kerja, bisnes dan keluarga, ada cerita-cerita menarik tentang wanita-wanita hebat yang bergelar WAHM, ada juga panduan untuk memulakan bisnes online atau offline. Semua best, best.

Aku buat keputusan untuk join ABDR. Belajar dari zero. Dan semoga impianku untuk bergelar WAHM akan terlaksana tidak lama lagi. InshaaAllah. Amin Ya Mujib.

Ada yang nak join sekali?
Komen 'Nak' di ruangan komen. :-) 

Ahad, 15 Mei 2016

Group Support Likes (GSL)

Assalamualaikum wbt.
Bismillah

Melihat status beberapa sahabat menggunakan #GSL, saya tertanya-tanya, apa GSL ni? Akhirnya persoalan saya terjawab apabila guru kelas online blog saya, Cikgu Anys memperkenalkan saya kepada GSL. Impian untuk tidak lagi menjadi orang biasa-biasa, saya nekad mendaftar. " Selamat berhuru-hara, Fiza." Itu kata Cikgu Anys. Alahai, buat orang berdebar je.

Akhirnya, pada tanggal 27.2.2016, sebaik sahaja log masuk ke akaun Facebook, 'friend request' bertalu-talu masuk. Apa dah jadi ni? Pertama kali dapat request sebanyak ni! Maka, fahamlah saya maksud Cikgu Anys. Lebih kurang seminggu menyiapkan tugasan yang diberi sifu Tuan Khairul Zahrin Abd Karim, saya dah ada satu 'support group' yang sangat-sangat 'awesome'. #GSLbatchTam. Maka, bermulalah episod baru dalam dunia muka buku saya.

'Status updates' tidak lagi dipandang sepi, 'energy' positif merata-merata dan yang paling seronok, ukhuwah yang terbina antara ahli serta sokongan yang tidak berbelah bagi menaikkan lagi semangat untuk meneruskan cita-cita dan impian bergelar Jutawan Dunia Akhirat. GSL..memang OUTSTANDING! Two thumbs up!

Terima kasih Allah, Tuan Khairul Zahrin, Cikgu Anys dan adik beradik dalam GROUP SUPPORT LIKES terutama Batch Tam. Kamu semua memang terbaik. Daebak!!!

* Nilah karangan saya masa menyertai Contest Menulis GSL minggu lepas. Walaupun tak menang, tapi saya tetap puas hati. Sebab ia dah menaikkan semangat saya nak terus menulis.

* Oh ye, kalau korang nak join GSL, jangan segan silu wassap saya di 011 17933520. Jom, huru harakan wall FB anda.

* Kelas blog pun masih berjalan macam biasa. Pendaftaran buka setiap hari. Share la cerita best korang tu kat blog. Sharing kann caring. Nanti wassap tau kalau nak tahu cara bina blog berpengaruh.

Jumaat, 5 Februari 2016

Cuti...Jom balik kampung!!

Assalamualaikum wbt.

Allahumma soli a'la saidina Muhammad, waa'la a'lihi wasohbihi wassalam.

Selamat pagi Jumaat. Hari yang penuh kedamaian dan ketenangan. Semoga kita dilimpahi rahmat Jumaat, penghulu segala hari.

Waktu ini, ketika ini, saya menulis diiringi kicauan burung yang sayup kedengaran belakang rumah.

Dua tiga hari ni, saya leka dalam menjaga kesihatan diri. Jadi agak letih dan lesu sebaik pulang dari kerja. Kena mula cari tips untuk kekalkan kecergasan ni.

Tapi, walaupun letih, hati gumbiraa.. Sebabnya, hari ni nak balik ke Klate. Dah sebulan tak balik. Tak sabar nak peluk mama abah dan anakanda yang dirindui, Iman. Satu-satunya anak saudara saya, Waiz, khabarnya juga tidak berapa sihat. Tak sabar nak jumpa semua orang.
Inilah hikmah jadi perantau, bila berjauhan rindu dan ingat sentiasa.

Oklah, nak sambung sarapan dan kemas barang.

Doakan perjalanan kami selamat dan kami sampai ke destinasi dengan jayanya.

InshaaAllah, kita akan bertemu lagi dan bersiaran di Klate pula selama seminggu.

**Kelas-kelas ABDR beroperasi setiap hari. Nak belajar buat blog, belajar bisnes asas, belajar urus akaun, nak beriklan pun boleh. Boleh whatsapp saya 011-17933520- Fiza. InshaaAllah, saya bantu. Kita sama-sama kongsi ilmu.




Khamis, 4 Februari 2016

Jurnal Bisnes #2: Profile picture baru

Assalamualaikum wbt.

Allahumma solli a'la Muhammad waa'la a'lihi wasohbihi wasalam.

Baru-baru ni saya berminat untuk menyertai satu group di facebook. Tapi syaratnya gambar profil mesti gambar muka sendiri. Alamak!

Sejak menjadi pengguna fb, baru dua kali saya menukar gambar profil saya. Mula-mula memang guna gambar sendiri, tapi untuk seminggu je. Lepas tu saya tukar gambar lain yang bukan muka saya. Saya guna gambar tu sampailah baru-baru ni.

Saya sebenarnya lebih suka berada di belakang tabir. Low profile. Hehe. Lebih selesa begitu.

Namun, ada sesuatu yang menyedarkan saya. Yang membuatkan saya nekad untuk menukar gambar profil menggunakan wajah sendiri.

Ini ada kaitan dengan keyakinan diri. Selama ni, saya bersembunyi dan banyak menyepi. Saya hanya menjadi silent reader dan hanya suka menekan butang like, just to let them know that I'm exist. And that is all.

Dan ini bukanlah ciri-ciri usahawan berjaya. Salah satu sebab mengapa saya masih lagi ditahap suam-suam kuku.

Jadi, mulai hari ini, saya akan keluar dari kepompong yang membelenggu saya selama ini dan terbang bebas seperti rama-rama dan berani mengejar impian dan cita-cita.

Assalamualaikum dunia!!!

**Terima kasih pada yang memberi komen pada profile pic saya yang baru. Terima kasih sebab cakap saya cantik dan comel! Hehe.
**Gambar nanti saya upload kemudian ye. Ada problem sikit sekarang ni.




Isnin, 1 Februari 2016

Ulasan Ebook "Yeay! Mama Sudah Resign"

Assalamualaikum wbt.

Allahummasolli a'la saidina Muhammad, waa'la a'lihi wasohbihi wasalam.
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.

Alhamdulillah Ya Syakur. Akhirnya berjaya menyelesaikan bacaan ebook "Yeay! Mama Sudah Resign" tulisan pengasas ABDR, Pn. Masayu Ahmad.

Membaca intronya saja, sudah mengusik rasa. Sementelah hati sememangnya berniat untuk berhenti kerja makan gaji dan menjadi bos kepada diri sendiri. Hasrat untuk menjaga sendiri anakanda Iman dan Ilham juga untuk menabur bakti kepada ayah bonda tercinta sebelum dipanggil Maha Pencipta. Sudah tiba masanya untuk mengambil alih menjaga Iman,anak syurga yang menjadi rebutan dan kesayangan ramai.

Kalau anda memang bercita-cita untuk resign dan bergelar WAHM (Working at Home  Mom), ebook ini sememangnya bacaan yang tepat untuk anda. Penuh dengan kisah inspirasi dan motivasi. Juga memaparkan kisah suri hebat yang telahpun berjaya menjadi WAHM. Mereka hanya bekerja dari rumah dan berjaya menjana pendapatan yang lumayan.

Ebook ini juga menyingkap persoalan kepada mereka yang mengalami pelbagai masalah untuk merealisasikan impian menjadi seorang ibu/suri yang bekerja dari rumah serta mampu untuk menjana ekonomi disamping menguruskan hal ehwal rumahtangga. Melalui segmen Sesi Soal Jawab (Q&A),InshaaAllah dapat merungkai setiap persoalan yang dihadapi.

Antara persoalan yang diutarakan adalah bagaimana persediaan untuk menjadi seorang WAHM, bagaimana untuk menjana pendapatan, motivasi bisnes, cara pengurusan masa, emosi,  keluarga dan bisnes dan banyak lagi. Info yang sangat berguna bagi saya.

Di bahagian ketiga pula dikongsikan kisah-kisah pengalaman Usahawan SOHO (Small Office Home Office). Ada sepuluh kisah daripada sepuluh orang usahawan suri berjaya. Perkongsian yang boleh memberi inspirasi dan semangat kepada kita untuk turut mengikut jejak langkah mereka di masa akan datang. InshaaAllah.


TIPS SEBELUM BERGELAR WAHM
1.     Perbaiki hubungan dengan Allah, yakinlah Allah Yang Maha Memberi Rezeki
2.    Kena ada BIG WHY kenapa perlu resign
3.    STRONG WILL – keinginan yang kuat untuk merealisasikan impian
4.    Membuat perancangan sekurang-kurangnya 3 tahun sebelum betul-betul resign
5.    Sentiasa positif, berdisiplin dan focus
6.    Jangan berhenti belajar dan serap ilmu.


Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. Amin, Ya Mujib.

***Jika anda berminat untuk mengetahui lebih terperinci mengenai ebook "Yeay! Mama Sudah Resign" boleh whatsapp/pm saya di 011 17933520 - Fiza. Kita sama-sama kongsi ilmu. InshaaAllah.


Selamat datang pelajar baru ABDR

Assalamualaikum wbt.

Allahummasolli a'la saidina Muhammad, waa'la alihi wasohbihi wassalam.

Wordless Monday.

Since today is 1st of February, I have to finish all of January statistic and account.

Kerja akauntan ke? Taklah..
Bisnes masyuk? Pun bukan..

Tapi ada kaitannya. Tak pernah-pernah buat keje macam ni. Tu yang pening sikit. Tiba-tiba je diberi kepercayaan. Paksarela. Hehe..Ni belum naik pangkat, kalau tak tak tahulah. Tak apa, tu tanda orang percaya kat kita. Bersyukurlah. Boleh belajar benda baru.

Masih lagi dalam usaha nak habiskan bacaan ebook beserta ulasannya sekali. Harap dapat siap dengan segera.

Di kesempatan ni, saya nak ucapkan Selamat Datang kepada pelajar-pelajar kelas online blog yang baru mendaftar. Wahhh..Akademi Bekerja Di Rumah dah makin meriah. Kita menuju ke 2000 ahli. Jom mulakan impian bersama-sama ABDR. Semoga kita semua terus kaya dan berjaya. InshaaAllah, Amin Ya Mujib.

>>> Kalau berminat nak join kami di ABDR boleh whatsapp saya 011 17933520 - Fiza. InshaaAllah, saya bantu. Kita sama-sama kongsi ilmu.

Orait, got to go. Nak habiskan bacaan tertangguh. Caiyok-caiyok!

#wahm2017
#millionireinthemaking
#beyourownboss

ABDR
* belajar blog online
* rakan niaga
* tapak iklan
* belajar akaun online
* ebook panduan WAHM ( Working at Home Mom)




Jurnal Bisnes #1 : Cabaran Nak Mula

Assalamualaikum wbt.

Semoga kita semua berada di bawah lindungan Ya Hafiz Ya Muhaimin sentiasa.

Akhirnya, semangat dan kerajinan menjelma semula dalam diri. Alhamdulillah Ya Syakur. Semoga saya terus kuat, lebih bersemangat dan sentiasa rajin. Amin, Ya Mujib.

Saya dah mula buat list. Biasanya bila dah mula buat list tu,kepala jadi ringan sikit. Sebab dah pindahkan memori dari "internal hard disk" (otak) ke "external hard disk" (buku nota, tablet dan pc). Hehe..

Maksudnya saya tak perlu nak mengerah tenaga otak saya untuk mengingat semua benda. Yang mana memang dah lekat dalam kepala tu, Alhamdulillah tapi banyak yang terlupa. Maklumlah, faktor usia. Hehe...

Namun begitu,walau semangat rajin tu dah ada,jangan diingat tiada cabarannya. Saya dalam proses untuk membaca semula, menghabiskan bacaan tertangguh serta menghadam ebook dan buku-buku yang tengah beratur menunggu giliran untuk dibaca. Memang agak banyak bilangannya sebab saya suka beli tapi tak sempat nak baca. 

Oleh itu,saya dah jadikan tugasan wajib untuk saya  untuk menulis ulasan setiap ebook dan buku yang saya baca. Kongsi ilmu. Juga sebagai nota dan peringatan kepada saya.

Jadi, pagi ni saya memilih ebook "Yeay! Mama Sudah Resign". Kebetulan kerja saya pun tak berapa sibuk jadi saya ambil kesempatan habiskan bacaan.

Baru je setengah bacaan, saya dilanda rasa mengantuk yang amat sangat. Menguap sampai keluar air mata. Tu lah, nak serap ilmu ni banyak godaan. Cuba baca novel, sanggup tak makan, tak minum, tak tidur. Tapi kalau bacaan ilmiah, Allahuakbar, macam-macam dugaan datang memberi salam.

Semasa saya menulis entry ini pun, saya break sekejap membaca. nak hilangkan rasa mengantuk  yang kian menggoda. Rasa lapar pun ada jugak walaupun sebenarnya baru sudah makan. Haila!

Oklah,nak sambung membaca. Saya nekad nak habiskan hari ini supaya saya dapat tulis ulasan ebook ni dan dapat terbitkan di blog dalam masa terdekat. Fighting! InshaaAllah saya boleh.


Ahad, 31 Januari 2016

Aku, HambaMu yang Kerdil

Assalamualaikum wbt.

Allahummasolli ala saidina Muhammad, wa'ala alihi waashabihi ajmain.

Perjalanan pagi menuju ke pejabat paling saya suka. Entah bila bermulanya, saya suka memandang ke langit luas. Indahnya pemandangan yang Allah sajikan kepada hambaNya.

Jiwa rasa tenang dan lapang setiap kali memandang langit. Mengingatkan diri ini sangat kerdil disisi Allah.

Walaupun melalui jalan yang sama setiap hari, namun pemandangan langit tak pernah serupa setiap hari. Setiap hari, suasananya berbeza. Namun yang pasti semuanya sangat indah. Ciptaan Allah Ya Khaliq yang tidak ada tolok bandingnya.

Setiap hari memandang keindahan langit yang cantik memukau, sehingga menerbitkan suatu rasa. Dan tanpa diundang, kadangkala air mata mengalir di pipi. Rasa sebak didada. Suatu perasaan yang sangat sukar di gambarkan.

Terima kasih Ya Rahman Ya Rahim Ya Wadud...
Kerana kasih sayangMu, aku masih bisa meneruskan hidup penuh ranjau ini.
Kerana Kau mengujiku supaya aku sentiasa dekat denganMu.
Kerana Kau sentiasa memberi kekuatan kepadaKu.
TanpaMu Ya Aziz, Ya Qawiy, aku hilang arah tujuan.

Namun kini, aku semakin jelas dengan kehidupanku.
Dunia hanya persinggahan.
Akhirat jua yang kekal abadi.
Dan semoga destinasi terakhirku adalah Syurga FirdausMu.
Amin, Ya Mujib.


Sabtu, 30 Januari 2016

Kelebihan Bersedekah

Assalamualaikum wbt.

Allahummasolli ala Muhammad, wa ala a'li Muhammad.

Artikel di bawah ni saya copy dari group whatsapp. Jadi saya tidak pasti sumber sebenar dari mana. Namun niat saya hanyalah untuk berkongsi. Perkara yang baik lebih elok dikongsi. Semoga kita dapat sama-sama mengumpul pahala. Amin Ya Mujib.

Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

๐ŸŒ✏KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ“Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yang sedikit saja lagi, supaya aku dapat bersedekah....." -(surah al munafiqun:10)

๐Ÿ‘ณ✏Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dapat solat" atau "supaya aku dapat berpuasa"?

๐Ÿ‘ณ✏Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg telah mati itu menyebut untuk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yang telah dilihatnya selepas kematiannya.."

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ“Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ“Bersedekahlah untuk saudaramu yg telah pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap untuk kembali ke dunia untuk bersedekah dan melakukan amalan soleh.

๐Ÿ“Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak-anakmu supaya membiasakan diri dengan bersedekah.

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ“Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kepada orang yang bersedekah.

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ“Adakah anda pernah membaca tentang faedah bersedekah?

1⃣✏Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu-pintu syurga

2⃣✏Sedekah adalah sebaik2 amalan soleh dan sebaik-baik sedekah ialah memberi makan

3⃣✏Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka

4⃣✏Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur

5⃣✏Sedekah adalah sebaik-baik hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)

6⃣✏Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dapat menggandakan kebaikan.

7⃣✏Sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat

8⃣✏Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu daripadanya(hari kiamat)

9⃣✏Sedekah menjadi punca keampunan terhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan

๐Ÿ”Ÿ✏Sebagai pembawa berita gembira tentang pengakhiran yang baik dan punca doa malaikat buatnya

1⃣1⃣✏Orang yg bersedekah adalah orang yang terbaik di kalangan manusia.

1⃣2⃣✏Pahala sedekah pula adalah untuk semua yang berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya untuk si pemberi)

1⃣3⃣✏Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yang banyak dan pahala yang besar

1⃣4⃣✏Orang yang suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yang bertaqwa.

1⃣5⃣✏Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.

1⃣6⃣✏Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati

1⃣7⃣✏Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.

1⃣8⃣✏Bersedekah menolak bala dan menutup  70 kejahatan di dunia.

1⃣9⃣✏Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan

2⃣0⃣✏Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh

2⃣1⃣✏Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian

2⃣2⃣✏Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung2.

๐Ÿ‘ณ๐Ÿ’ŒDan sebaik-baik sedekah sekarang ini ialah menyebarkan mesej ini dengan niat bersedekah

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat untuk semua.
Ingatan untuk diri sendiri dan juga untuk anda semua, pembaca yang budiman.

Cinta Teruna Kimchi

Assalamualaikum wbt.

Selamat Tahun Baru. Hehe..walaupun lusa dah nak masuk 1 Februari. Maafkan saya. Line internet problem menyebabkan saya hampir putus asa nak update apa-apa baik di blog ataupun fb. Sedih dan stress je rasa. Huhu..

Mujurlah saya punyai ramai sahabat maya yang sentiasa positif. Serap banyak-banyak tenaga positif mereka. Maka, rasa sedih dan stress tu taklah berpanjangan.

Jadi, saya buka entry pertama tahun 2016 ni dengan satu drama.

CINTA TERUNA KIMCHI.

Malam Jumaat, 9.00 malam.
Selesai makan malam, aktiviti seterusnya mestilah menonton tv.

Ohh, tv3 ada drama baru.

Cinta Teruna Kimchi.

Tengok nama pelakon. Ok, Nazim Othman. Berlakon jadi orang korea ke mamat ni? Hati tertanya.

First impression, satu lagi 'drama'. Nak tiru drama korea la ni agaknya. Macam dah kehabisan idea, nak ciplak karya orang lain. Begitulah fikiran jahat saya. Tak baik kan? Hehe..

Namun, tiba-tiba ada satu nama yang menarik perhatian saya.

Salah satu daripada nama penulis skripnya.

Ummu Hani Abu Hassan. OMG!!

Beliau adalah salah seorang penulis buku kegemaran saya. Lama tak dengar pasal beliau. Saya tahu beliau sekarang ni ada kat Korea. Sambung belajar, peringkat PhD.

Dan...fikiran jahat tadi terus terhapus. Digantikan dengan rasa excited. Sebab, Ummu Hani adalah penulis novel ketuhanan. Saya suka, saya suka. Jadi tak sabar pula nak ikuti drama ni. Sebab saya rindu sangat tulisan dan karya Ummu Hani.

Ok, kita google jap sinopsis drama ni.

SINOPSIS CINTA TERUNA KIMCHI

Mengisahkan tentang pergolakan emosi dan rohani Kang Ye Jun (Nazim Othman), seorang mahasiswa separa Korea di mana dia sering mendapat mimpi serupa yang bakal membawanya lebih dekat dengan cinta kepada Tuhan.

Kehilangan ayah sejak kecil menjadi misteri buat Kang Ye Jun. Ibunya banyak berahsia hingga menyebabkan Kang Ye Jun keliru mengenai dirinya. Namun segalanya berubah apabila dia menemukan sekeping gambar lelaki berkopiah yang disorokkan ibunya. Hatinya kuat mengatakan bahawa lelaki itu adalah ayahnya dan beragama Islam. Lantaran itu, dia mula menjejak ayahnya. Dia nekad berhijrah dari Korea ke Malaysia untuk pencariannya itu. Berjayakah dia?

Sumber:  http://www.myinfotaip.com/2015/12/drama-cinta-teruna-kimchi-tv3.html

Setelah dua episod menonton drama ni, saya sangat teruja. Nazim Othman yang berlakon jadi orang Korea dalam drama ni, betul-betul boleh cakap Korea. Cayalah..

Jadi, saya sangat rekomen untuk tengok drama ni sebab saya tahu, karya Ummu Hani Abu Hassan memang sangat menarik dan tidak mengecewakan.

Terubat juga rindu saya pada karya Ummu Hani Abu Hassan.