Ahad, 1 Mac 2015

Perubatan Moden, Islam, Alternatif ATAU Doa Seorang Ibu


By: Fiza Aziz
Foto: Google search

Assalamualaikum wbt.


Panjangnya tajuk entry kali ni.

Entah kenapa, hati ingin membicarakan tentang hal ini. Saya mempunyai pengalaman dengan ketiga-tiga jenis perubatan di atas. Kesannya? Alhamdulillah, ada yang ok, ada yang ok jer.

Tidak dinafikan, ketiga-tiga jenis perubatan ini adalah ikhtiar kita dalam proses menyembuhkan sebarang penyakit yang dihidapi. Sekiranya sakit, jumpa doktor. Ubat doktor bagi tak berkesan, jumpa pak ustaz. Dengan ustaz pun tak jalan juga, jumpa pula pakar perubatan alternatif. Lumrah masyarakat zaman sekarang. Malah, kadang-kadang aturannya terbalik.

Tapi, sepanjang pencarian kita untuk menyembuhkan penyakit yang dihidapi, pernahkah terlintas walau sedetik pun untuk mengingati Yang Memberi Penyakit dan Yang Maha Menyembuhkan? Tepuk dada tanya iman.

Ubat atau air tawar bukan boleh menyembuhkan. Yang menyembuhkan hanya Allah. Namun begitu kita masih perlu berikhtiar dan berusaha sebaik mungkin. Kurangnya usaha dari kita mungkin akan menyebabkan Allah menangguhkan proses kesembuhan itu supaya kita selalu meminta dan mengingati-Nya. Sesungguhnya Allah itu suka bila hamba-Nya selalu mengingati-Nya.

Kenapa tak yakin dengan doa sendiri? Kenapa mesti orang lain yang doakan untuk kita atau keluarga kita? Di sinilah 'yakin' itu perlu.

Bukan tidak boleh meminta pertolongan. Berusaha menangani penyakit yang ada. Namun janganlah sampai terlalu taksub dan percaya dengan kata-kata manusia semata.

Yakinlah dengan pertolongan Allah. Yakinlah dalam setiap doa-doa kita. Redha dengan semua ujian yang diberi. seperti tagline saudari Insyirah Azhar "Believe in yourself, have faith in Allah".

Percaya, percaya, percaya. Allah itu Maha Dekat, Maha Mendengar. Dan percayalah, setiap ujian Allah itu mengandungi hikmah yang sangat besar untuk kita.Pertolongan Allah sentiasa akan datang tepat pada waktunya. Jangan berhenti berdoa, terutama jika anda adalah seorang ibu. Kerana DOA adalah senjata kita, orang-orang mukmin. Wallahu'alam.

**Insyirah Azhar adalah pengasas kepada Teknik BAD (Bertanya Allah Dulu)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan